Pengikut

Ahad, 23 Oktober 2011

~PROGRAM ZIARAH AMAL + KiNABEX 2011~ PART I

Alhamdulillah segala perancangan sejak Jun lalu telah berjaya dilaksanakan..Walaupun sepatutnya perancangan awal nak buat pada Julai..atas sebab2 tertentu Kinabex 2011 ditunda ke bulan Oktober..Daripada 30 tempat yang sepatutnya dipenuhi oleh mereka2 yang berminat..Lastly 12 orang jak yang confirmkan diri..

Watak-watak ceriteraku:


Peneraju utama: Sue, Kak Isha, Kak Yana, Bro Haza, Bro Jazlan, Kak Garbina, Kak Nani aka Amit, Kak Hamim, Amin, Aza, Kak Zela + Kak Reni

Dibantu oleh: Cikgu Dewi, Bro Maswan, Dr Munirah, Lidi + Azmi (our guide)

Watak sampingan: En Pa che Taufique, Daddy Amran, Kak Jo+ mereka yang terlibat dalam menjayakan Ziarah Amal + Kinabex 2011

MARI BERCERITA HARI-HARI SEBELUM/ HARI PERTAMA

6 Oktober (2 hari sebelum)
Pegi opis sambil menarik troli bag pink kesayanganku…Semangat mau amik T-Shirt Kinabex kat Pasar Seni lepas abis opis hour nanti..Tepat jam 5 terus mencanak ke Pasar Seni..suke suki bila tgk t-shirt dah siap..kemas plak boboy nie lipat..testing 1 baju saiz S..(ceq punya la)..mak aiii..awat nampak besaq??? Terus sepah2kan yang lain..tengok plak saiz XL (Kak Ina punya)..aiyooo..besaq sangat ke nie??? Terus cakap kat boboy tu..”napa nampak besaq dari t-shirt contoh sebelum ni??”..Nak marah dah gaya den..Slamber boboy cakap “ala kak, besaq ckit jak dari t-shirt contoh tu”…huhu..nak ngamuk…nak ngamuk…x mo bayar baki..x mo bayar…Terus letak baki duit RM 150..(bayor jugak la)..masuk t-shirt dalam beg..Then blah..(tp tetap ucap tima kasih tau)..Dalam hati (harap2 semua orang ok jak bila pakai t-shirt tu..x kecik sangat (haruslah)..x besaq sangat (habis la..cam bear nanti)..

Ini T-Shirt Kinabex 2011 (Limited Edition for Geng Kinabex. Design by Norita Zakaria)

7 Oktober (sehari sebelum)
Kacau bilau hidup sebab kabut sama PA Datuk..sabor jak la. Seb baek Sue tak kena heart attack…ngada2 kau mau request macam2 ar…hati haku masih ada pantai berombak tenang..kalu dah kena angin taufan/ ribut petir..habis la kau..hahaha..Terus pas pada Kakak Nani..tolong la layan plak orang ini..x kuasa dah Sue.
Petang abis keja terus jalan kaki pegi LRT Taman Jaya..transit Masjid Jamek-Bandar Tun Razak-amik teksi terus p kedai banner..(giler gigih gara2 banner Ziarah Amal)..last minute tempah gara2 nak tempek logo Giant (penaja utama)..pastu balik singgah plak Pasar Seni untuk beli cenderahati PA NC UMS+ Kak Jo (PA daddy Amran)…terus bergegas balik SALAM..berlari ok..

Sampai opis berdesup ngan Kak Isha pegi Midvalley untuk shopping goodies buat adik-adik Wad Melur 2..giler penat x terkata..+perut bernyanyi2 gara-gara lapar..Thank to Kak Ash sebab tolong cari barang-barang + Kak Zohriyyah (wakil HeSS) yang sponsor semua barangan tersebut..lebih kurang RM 1000++..Berbaloi-baloi walaupun penat (last minute kot)..Yang penting goodies untuk adik2 tu dah ada…yeay…sangat suka hati okey. Abis shopping hantar barang-barang balik opis pastu terus packing masuk kotak..seb baik ada Abg Arif, Kak Aniza +Kak Kareem tolong sekali…x de la terkial-kial ngan Kak Isha..Alhamdulillah. Selalu jak dipermudahkan..Aiyaaaa…sudah jam 11 lebih gerak pulang ke Putrajaya..uwwwwaaaaa….ape pun lum packing lagi…terasa nak jadi Doraemon…nak request “alat packing barang”…hahahaha..

Banner Ziarah Amal: Design by Norita Zakaria

Banner Kinabex: Design by Norita Zakaria

 8 Oktober (Hari Pertama)
Jam sudah masuk hari Sabtu…mandi+ solat isyak..tengok jam dah 2 pagi..Serius sangat letih..Baru nak cari beg, baju2 ngan barang-barang nak bawak..Mari packing barang hingga jam 4 pagi..aiyaaaa…tengok cermin, mata sudah lebam cam kena tumbuk..ndak tidur langsung..abis packing terus siap nak p airport..Thank so much Pa che Taufique sebab tolong hantarkan...sorry ganggu time tido awak..Sampai airport terhuyung hayang cam orang baru lepas amik dadah..hahaha..gara-gara x tido+ x makan...”oh kasihan...oh kasihan...aduh kasihan”...Orang first sampai airport..sape pun x dak lagi..cepat la nak naik flight..nak tido..nak tido..nak tido..dapat lak mesej dari Bro Jazlan yang tersalah pegi airport Subang...haipppp...ciannyer...Kitaorang pun tunggu la dia...konon nak check in sesama...sekali tunggu punya tunggu rupanya dia dah check in pun..siap tunggu nak naik flight dah...aiiii...nak kena ini Bro...leh plak kiter tunggu dia...dia tinggal kiter...tembak! tembak! tembak! Bro Jazlan...

Sebelum naik flight sempat lagi main kejar2 ngan Kak Isha+ kak Ina..solat subuh dulu ya..Yeay...mari naik flight..bila dah start fly Sue pun start adegan lena...sepanjang perjalanan ok...cover balik x tido semalam...bangun jak dah sampai Sabah..haha..Welcome to Kota Kinabalu, Sabah. Nak turun flight dah nampak Kak Ina  tersenyum2..ruper2nyer ada Aidid Marcello + geng MY TV3 sekali flight kitaorg...naik firefly tuh...semangat itu kakak mau amik gambar sama itu artis...hahahhaa..pastu jumpak plak ngan Datuk Freezailah (board SALAM)..terlupa plak nak bergambar sama2 Datuk..kalu x leh tayang 1 Malaya..acecece...amik semua beg ngan kotak2 yang dibawa..ada plak 1 kotak tertinggal kat airport KLIA..haipp...apo nie firefly...p tinggal plak barang kitaorang...dah la timbang beg kakak Ina salah..tipuuu aja..Kakak Yana Zokdi pegi report barang tertinggal sama saya si adik bongsu (sebelum jumpak Amin+ Aza) hahaha..Pastu terus menapak pegi breakfast..(semua lapaq perut sungguh2 punya)...Wah! sedapnyer makan mc’d pepagi hari..terasa lazat hingga menjilat jari..Cian kakak Nani lama tunggu kami di parking lot..sebelum tu kena tunggu Dr Munirah aka kak long dulu...sebab kitaorang ada 6 orang..ndak muat 1 kereta...+ barang2 lagi kan...nasib baik la kak long sudah abis shif keja pagi tu..

Kakak Ina naik keta Kakak Nani...yang lain2 naik keta Kak Long...sempat lagi kitaorang jenjalan area KK sebelum masuk UMS..Itu Bro Jazlan bawa keta sangat sopan santun ok..maybe sebab malu ngan ladybird dalam keta kak long...hahaha..Sampai UMS terus masuk bilik...berebut2 katil jap nak duduk atas bawah (ader ke kita berebut kakak2???)..Konon semua nak rehat2/ tido jap..sekali semua nak pegi 1Borneo...Mari kita beli barang2 untuk mendaki..Sekali sampai sana beli plak benda lain..hehehe..kasut jer pun yang x termasuk senarai (nie pun gara2 kakak2/ abang2ku bertukar identiti..sendiri tau la)..sapa tu??? sapa???.semua suh beli..hahaha..tembak korang..


Petangnyer balik UMS jap..solat...pastu kuar balik pegi Giant Kelombong untuk amik barang2 goodies...sangat besar itu giant & sangat banyak barang2 yang kami dapat..5 troli hinggakan 2 kereta kecik kami ndak muat untuk isi barang..dah la keta penuh ngan kami2 jugak...hehehe..nasib baik la Kakak Dewi baik hati datang jugak ngan keta dia...hampir 3 jam kat giant tu...ngantuk dah kami semua..Malam tu jugak kami hantar semua barang2 ke Hospital Likas + terus packing goodies bag...malam tu jugak kami buat...Ketara semua sangat bersemangat walaupun sangat letih...(bila wat mlm nie awal2 esok leh la kami semua bangun agak lewat)..idea yang bernas dari kapten...hahaha..


Packing barang hingga lewat malam...Konon mau lajak untuk amik Kak Hamim sama Kak Rini kat airport..sekali tunggu punya tunggu flight diorang cancel hingga esok pagi..Adoi...ciannya kat diorg..lagi cian kat Kakak Rini sebab handphone dia hilang kat airport..naseb baik la dia leh jumpak ngan Kak Hamim...leh tido 1 bilik kat hotel Nilai...(nanti kau AirAsia..) Lebih kurang jam 12 malam kami pun kembali ke UMS untuk tidooooooooo...

Bersama kakitangan Giant Kelombong, Inanam yang menaja barang-barang untuk goodies bag
goodies bag untuk adik-adik Wad Melur 2
artis-artis yang akan mengadakan persembahan...cewahhh
Sesi packing barang-barang malam sebelum program



~The End -Day 1~















Jumaat, 12 Ogos 2011

my feel now


if you feel sad, it's normal.
Allah ada.
menangis laa dengan DIA; sebaik-baik pendengar.
u got Allah, parents, family and friends who deserve your love.

love letters from Allah jangan tinggal,
baca tiap-tiap hari walaupun satu helai

Selasa, 2 Ogos 2011

Kagum




Mia sangat mengagumi mereka..."Tittle" yang mereka bawa sebagai selebriti tidak bermakna mereka tidak berupaya berbicara soal agama..Tahniah Wardina Safiyyah & Sham Kamikaze..Moga penghijrahan yang kalian berdua perjuangkan akan diberkati Allah dan menjadi ikutan rakan-rakan artis yang lain. Syabas juga Ustaz Saifulislam yang turut serta dalam program kali ini setelah menolak tawaran jemputan tahun lepas atas tuntutan komitmen di tempat lain..Mia sememangnya gemar dengan hasil-hasil tulisan beliau. Antaranya buku Aku Terima Nikahnya..Begitu juga kewibawaan Ustaz Azri atau lebih dikenali sebagai Ustaz MAZA, bekas Mufti Perlis..Tidak perlu diperkenalkan lagi..Beliau dikatakan seorang yang mengamalkan Wahabi. Teringat kata-kata seorang teman pada Mia yang amat meminati karya & tulisan Dr Faisal Tehrani..Dek kerana terlalu "taksud" dengan hasil tulisannya Mia dikatakan pengikut ajaran Syiah..(sabar jak la..begitu sekali penilaian orang ya)..tetiba pula nak menyebut nama penulis hebat ini..Walhal beliau tidak terbabit dalam bicara ini..(maybe rindu nak baca hasil tulisan beliau..merajuk mungkin Dr Faisal kerana tohmahan2 tersebut hingga ditutup blognya)..

Tetapi yang paling penting..bicara ini tidak akan dapat dijayakan tanpa kehadiran moderator hebat Saudara Amin Idris..Beliau sememangnya calon moderator yang paling sesuai. Pertama kali Mia bersua muka dengannya sewaktu mengikuti Kursus Tamrin: Mukmin Profesional bersama Ustaz Pahrol Mohd Juoi bulan lepas..Bekas mahasiswa UIA ini sangat petah berbicara..ok..Sila layankan..Ini rentetan daripada program Bicara Selebriti...Just nak share ngan pembaca

                                           Bicara selebriti I

                                           Bicara Selebriti II

                                           Bicara Selebriti III






*Boleh rujuk blog Ustaz Saiful islam untuk ulasan lanjut: http://saifulislam.com/


Isnin, 18 Julai 2011

Sticker




Orang cakap kalau nak buat sesuatu kena la plan awal2 kan...awai x kalut...hehehe...Setelah banyak kali mencari akhirnya Mia jumpak jugak koleksi door gift kat blog2 penjual...terjah...terjah...sangat cantik dan kreatif hasil kerja diorang nie...Ini antara yang Mia berkenan...tapi tak decide lagi la..just nak share kat sini..xtually nak tunjuk sticker..cam cantik plak kalau wat camnie..

                                    tampal kat kotak door gift


                                              camni nampak unik..harga pun tinggi la
                                                     yg nie dah tau camna nak wat sendiri..yeay

                                                 yang nie pun suka gak..beli gula2 letak dalam bekas                                                

                                             Sticker pun leh tampal kat kad kawen 

                                           untuk tetamu...kena belajar wat sendiri nie..jimat



Tapi Mia prefer nak buat sendiri jak kotak2 door gift tu..murah dan lagi puas hati..sebab sendiri yang design dan buat kan..coklat tu pun cam senang jak nak wat..dah tengok kat website camna nak buat..cuma terpikir nak attend kelas..Tentu lagi cepat belajar kan.